Spremenimo definicijo minimalne plače

Letak_sprememba-definicije-minimalne-place-page-002Sedanja definicija minimalne plače je krivična. Delavke in delavci so zaradi nje postavljeni v neenak položaj. Zaradi sedanje
definicije prejmejo zaposleni za delo ponoči, v nedeljo in praznike ter dela proste dneve po zakonu enako plačilo kot tisti, ki v teh pogojih ne delajo. Za vse je namreč izplačilo enako, torej 790,73 EUR bruto oziroma 604 EUR neto. To krivico je treba odpraviti!

S spremembo zakona o minimalni plači bomo iz minimalne plače izvzeli dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo. Tako bodo zaposleni, prejemniki minimalne plače, ki delajo ponoči, v nedeljo ali na praznike, to dobili končno tudi plačano. Če bodo poslanci državnega zbora potrdili naš predlog sprememb zakona, se bo Slovenija približala ureditvi mnogih evropskih držav, ki te dodatke iz minimalne plače že izvzemajo.

Podporo spremembam definicije minimalne plače lahko od 1. septembra 2015 dalje dalje izrazite tako, da na katerikoli upravni enoti v RS v času uradnih ur oddate izpolnjen poseben obrazec podpore spremembam definicije minimalne plače, ki ga podpišete pred uradno osebo. Ob oddaji podpisa potrebujete osebni dokument. Uradna oseba vam bo nato obrazec overila z žigom in podpisom in vam ga vrnila. Podpisan in overjen obrazec lahko oddate na stojnici, ki bo pred upravno enoto; če je ne bo, pa svojemu sindikalnemu zaupniku ali na sedež sindikata SDRES-PV. Lahko pa ga tudi pošljete na naslov: ZSSS, Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana. Vsi, ki imate katerega od certifikatov (digitalno spletno potrdilo), pa lahko svoj podpis oddate tudi po elektronski poti preko portala e-uprava.

Prav tako bomo overjene obrazce zbirali na kapiji NOP od torka 1. septembra do petka 4. septembra od 12.00 do 14.30 ure. Apeliramo na vse, ki želite oddati svoj podpis, da to storite čim prej, ker bi želeli akcijo zaključiti še pred rokom, ki nam je bil dodeljen.

VSAK PODPIS ŠTEJE – K ZBIRANJU PODPISOV POVABITE TUDI VAŠE PRIJATELJE, SORODNIKE IN ZNANCE.                                                                                                     SOLIDARNI SMO MOČNEJŠI!

Več lahko preberete tukaj.