Praznik dela

Kameradi!

Praznik dela je vedno priložnost, da se spomnimo in opomnimo kako smo prav delavci tisti, ki s svojimi rokami in delom ustvarjamo vrednost in dobiček vsakemu podjetju v vsaki dejavnosti.

To je bilo še najbolj jasno v letošnjem letu, ko smo, kljub razmeram, ki so vodile v omejitve vsakdanjega življenja, a slogan “ostani doma” ni veljal za delavce. Tudi delavci v Premogovniku Velenje in HTZ smo izvedeli, da smo kritična infrastruktura, ki ne more ostati doma.

A če je pomen našega dela jasen, ko je potrebno delo opraviti, pa žal ugotavljamo, da se našega dela ne ceni dovolj. Tudi to se je razgalilo ob epidemiji, ko smo po službi lahko dnevno brali koliko tisoč evrov dodatka je pripadlo nekaterim. Knapi, kljub temu, da smo bili kritična infrastruktura, dodatka na plačilnih listah nismo videli.

Praznik dela je zato tudi priložnost, da premislimo in ovrednotimo koliko je vredno tisto, kar vsak dan ustvarimo z lastnimi rokami in znojem. Če te vrednosti ne bi ustvarjali, nas tudi na delo ne bi pošiljali v epidemiji. A vrednotenje našega dela se mora začeti pri nas samih. To je še toliko bolj ključnega pomena sedaj, ko je že jasno, da se bliža dan, ko naše delo v Premogovniku Velenje in HTZ ne bo več potrebno. Z zahvalami in dejstvom, da smo kritična infrastruktura, pač ne moremo plačevati položnic ali poskrbeti za prihodnost, kakršno smo si zaslužili.

To lahko uspemo samo skupaj. Če se vsak osredotoča zgolj na lastno korist, nas čakajo prazne zahvale in drobtinice v obliki ozimnic in bonbončkov. Šele ko stopimo skupaj enotni lahko povemo koliko je naše delo vredno in kaj mi pričakujemo v zameno zanj. Sindikat je tu le orodje vseh nas. Vloge v sindikatu so le operativne. Moč sindikata pa izvira iz aktivnosti vseh članov. To je edini način, da si delavci preko sindikata izborimo dostojne pogoje in v našem primeru tudi dostojno prihodnost. Zlasti če vemo, kako so se za marsikaterega delavca zaključila zapiranja slovenskih rudnikov v preteklosti.

Naj bo praznik dela poleg priložnosti za sprostitev v družbi v kateri smo najrajši tudi priložnost za premislek o nas samih. Naše delo potrebujejo, kaj bomo pa zanj zahtevali, pa se moramo odločiti. Skupaj.

SREČNO!