Odziv na novice Uprave premogovnika Velenje z dne 20.08.2015

V sindikatu SDRES smo opozorili na zmedeno  postopanje obeh članov Uprave PV, ki sta na skupščini 09.07.2015 oba podala odstopni izjavi, naslednjega dne pa ravnala, kot da odstopnih izjav nista nikdar podala. Zakon o gospodarskih družbah predvideva možnost odstopa direktorja družbe ali člana/predsednika uprave družbe, ne predvideva pa možnosti, da si direktor družbe/član ali predsednik uprave družbe po formalno podani odstopni izjavi “premisli” in še manj, da bi zgolj taka njegova intimna odločitev lahko odpravila formalni odstop, kot da nikoli ni bil podan.

 

V SDRES smo nad ravnanjem obeh članov uprave neprijetno presenečeni. Sprašujejo se, koliko sta v resnici sploh pripadna našemu podjetju (PV), kakšen je njun občutek odgovornosti do delavcev PV, kako resne in  premišljene so njune odločitve ter kako dolgo zmoreta vztrajati pri njih. Delavci PV verjamemo, da si zaslužimo kakšno bolj resno pojasnilo od tega, da sta si predsednik in član uprave z včeraj na danes (pač) premislila, ali še hočeta voditi PV ali pač ne več. Kot najpomembnejša dilema pa se SDRESU postavlja vprašanje, ali je Uprava, ki je podala formalno izjavo o odstopu, na katero pa nato ni reagirala niti sama uprava niti nadzorni svet družbe niti večinski lastnik, sploh pravno formalno legitimna. Izključno iz tega razloga je SDRES to vprašanje najprej naslovil na Svet delavcev PV, Nadzorni svet PV, Upravo HSE, Nadzorni svet HSE in Upravo SDH, ker pa konkretnih odgovorov  nismo  prejeli, smo  na nenavadno in nejasno stanje opozoril tudi medije.

 

Očitno so ta vprašanja in dileme neprijetna predvsem za oba odstopljena/neodstopljena člana uprave, ki v izogib razpravljanju o svojih dvomljivih in na videz neresnih izjavah o (ne)odstopu, z obrekovanjem poskušata pozornost preusmeriti na tistega, ki opozarja na njuno zmedeno postopanja. SDRES bo še naprej opravljali poslanstvo  sindikata, opozarjal na nepravilne postopke delodajalca in se boril za pravice delavcev, ne ozirajoč se na imidž uprave.

Na koncu pa dobronameren nasvet upravi  Premogovnika Velenje. Raje se posvetite reševanju težav v jami in podjetju, saj se očitno delavci bolje zavedamo stanja v jami in podjetju. Zaposlenim pa pustite svobodo včlanjevanja v sindikate, kot to določa Ustava Republike Slovenije.

 

Hkrati se pridružujemo pozivu uprave, da naši so-delavci/člani  preverijo, kar navaja uprava PV v novicah.
SREČNO!