Ob dnevu spomina na mrtve

Ob dnevu spomina na mrtve

Spoštovane sodelavke, spoštovani sodelavci!

Danes je “Dan spomina na mrtve” oziroma kot mu tradicionalno rečemo “Dan vseh svetih”. Dan spomina na mrtve ni le dan spomina, ampak tudi dan opomina, dan, ko se imamo priložnost spet spomniti dragocenega življenja in ljudi, ki so, in seveda tudi teh, ki skupaj z nami ustvarjajo podobo časa, prostora in družbe. Naš odnos do mrtvih je pravzaprav odraz odnosa do živih.

Rudarji, za katere se po navadi reče, da jedo kruh s sedmimi skorjami, so večkrat opozarjali na svoj položaj. Stavkali so, se zapirali v rudnike in tako opozarjali, da je delo v plinu, prahu, prepihu in ostalim nevarnostim premalo spoštovano in premalo ovrednoteno. Tako so mnogi v upanju za boljše pogoje dela in dostojne plače v vseh letih obstoja rudnika čakajoč na ta trenutek, izgubili svoja življenja v rudnikih. Žal je delo rudarjev še dandanes premalo spoštovano in vedno manj ovrednoteno.

Naj bo zato današnji dan tudi priložnost odkrivanju vse bolj pozabljene vrednote, ki so človeka veselile odkar obstaja človeška družba. To so ljubezen, sočutje, solidarnost, spoštovanje drugega in veselje do življenja tukaj in sedaj.

IO SDRES