Visoke temperature na delovnem mestu

Srečno!

Zadnjih nekaj dni so povišane temperature zraka in v naslednjih dneh so napovedane še višje.
Na upravo in VZD smo že naslovili zahtevo (lahko jo preberete
​v nadaljevanju​​) po določenih ukrepih, ki jih je delodajalec dolžan izvajati v takšnih razmerah. Veliko je odvisno tudi od nas samih, kako se bomo prilagodili višjim temperaturam. Na vlago, oblačila, zaščitna sredstva in vreme ne moremo vplivati, lahko pa poskrbimo, da po potrebi zmanjšamo intenzivnost dela in na delovišče s seboj nesemo več vode kot sicer ter vanjo dodamo izotonični pripravek zaradi izgube vitaminov, mineralov in pomembnih elektrolitov, kar povzroča prekomerno potenje. Žeja ni dober kazalnik dehidracije, ker je simptom z zakasnitvijo ko je telo že dehidrirano. Po smernicah za hidracijo telesa pri težkem delu v vročih okoljih bi morali zaužiti okoli 250 ml tekočine vsakih 15 minut ali 500 ml vsakih 30 minut.

Torej, zase moramo poskrbeti tudi sami, ker drugače ogrožamo svoje zdravje in druge okrog sebe.

Ne prilagajanje delovnemu okolju pa lahko povzroči toplotni udar, ki je posledica stanja, ko telo ne zmore več nadzorovati svoje notranje temperature. Temperatura zraka, vlaga, oblačila, ki jih nosimo med delom lahko povzročijo toplotni udar. Za nekoga, ki se samo sprehodi skozi rizične prostore ni nujno, da sploh opazi, da obstaja nevarnost toplotnega udara. Tako delodajalci, kot tudi delavci moramo biti seznanjeni na kakšen način je delo varno v vročem okolju, poznati dejavnike, ki vodijo do toplotnega udara in na kakšen način zmanjšati tveganje.
Toplotni udar ima različne posledice; nekateri posamezniki so bolj dovzetni kot drugi.

Tipični simptomi so:
− nesposobnost koncentracije;
− mišični krči;
− vročinski izpuščaji;
− močna žeja – simptom se pojavi dokaj pozno;
− omedlevica;
− izčrpanost, utrujenost, omotica, slabost, glavobol, vlažna koža;
− vročinska kap – vroča, suha koža, zmedenost, krči in morebitna izguba zavesti.

To je najhujša možna posledica in se lahko konča s smrtjo, če se je ne opazi v zgodnji fazi.
V izogib temu lahko delavec tudi odkloni delo, še posebej tisti, ki imajo kakšne kronične ali začasne zdravstvene težave.