Vabimo na ogled naravne znamenitosti Snežne jame in pohod na Veliko Raduho

Vabimo vse ljubitelje narave in hribov, da se udeležijo ogleda naravne znamenitosti Snežne jame in pohoda na Veliko Raduho, ki bo 1.10.2017. Odhod bo ob 7 uri zjutraj iz avtobusne postaje Velenje. Z avtobusom se bomo odpravili proti Logarski dolini in v kraju Struge zavili desno terse usmerili proti snežni jami. Pripeljali se bomo do višine nekje 1500m kjer je parkirno mesto.

Iz parkirnega mesta se bomo peš podali (10min) do vhoda v Snežno jamo. Z vodstvom izkušenih jamskih vodnikov bomo ob 8 uri bomo pričeli z ogledom Snežne jame, ki bo trajal predvidoma 2 uri.

Nekaj posebnosti Snežne jame.

Nahaja se na jugozahodnem pobočju Raduhe, v bližini Planine Arta, na 1556 m nmv, med Lučami in Solčavo. Je najvišje ležeča podzemna jama v Sloveniji urejena za obiskovanje. Celotna dolžina jame znaša 1062 m, za ogled je urejeno 630 m. V Snežno jamo se vstopi po 40 m dolgi strmi jekleni lestvi položeni ob 45º strmino, ki se konča v Ledeni dvorani, ki je visoka 10 m in dolga 55 m. V Ledeni dvorani je ledeno jezero dimenzije 35 x 20 m. Dvorano krasijo ledeni kapniki katerih velikost in razsežnost je odvisna od vsakoletnih snežnih padavin in temperature. Kapniške tvorbe v nadaljevanju so netipične za jame na teh višinah in predvidevajo, da so vsaj dvakrat starejše kot v do sedaj znanih jamah na Krasu. Za Ledeno dvorano je ozek zasigan del imenovan Snežni gozd. Kapniki so visoki do 6 m. Jama je tu najožja. Od vhoda se jama razširi, imenuje se Jedilnica, kapniki pa so visoki in precej debeli. Sledi Dvorana kijastih kapnikov in ponvicami. Dvorana je visoka 2 do 8 m in dolga 55 m. Na koncu se rov začne vzpenjati. Do tukaj je približno 630 m. Povprečna letna temperatura znaša od 0° do 4°C zato so topla oblačila priporočljiva.

Po končanem ogledu Snežne jame bomo ljubitelji hribov nadaljevali pot po jugozahodni strani proti vrhu Velike Raduhe. Od Snežne jame pot nadaljujemo rahlo desno, po zložni planinski poti, ki se že kmalu priključi širokemu kolovozu. Vzpon nadaljujemo po omenjenem kolovozu, ki nas mimo pašne ograje pripelje do planine Arta, kjer stoji manjša pastirska koča. Od tu se usmerimo na greben Raduhe (zelo lep razgled na Robanov kot). Vse bolj razgledna pot, ki naprej poteka skozi rušje, se čez čas grebenu umakne v desno, kjer preči neizrazit predvrh Velike Raduhe. Pot se nato ponovno začne vzpenjati in nas iz rušja pripelje na vršna travnata pobočja Raduhe, po katerih se v nekaj minutah povzpnemo na razgleden vrh. Za pot do vrha bomo potrebovali približno 1h 45min.

Na vrhu si bomo privoščili daljši počitek za okrepitev iz nahrbtnika in slikanje za spomin. Vrh Velike Raduhe je najbolj zeleni dvatisočak v Sloveniji in njegova lokacija ob lepem vremenu ponuja čudovit razgled na celotno slovensko hribovje s katerega so vidni vsi trije najvišji vrhovi naših gorskih masivov (Kamniško-Savinskih Alp, Karavank in Julijskih Alp).

Po počitku bomo nadaljevali spust po jugo vzhodnem pobočju Velike Raduhe proti koči na Loki. Sam spust traja slabih 1h30min. Na koči bomo imeli zaključek in si bomo privoščili nekaj “na žlico” in pijačo. Po okrepčilu imamo še približno 10min hoje do avtobusa, ki nas bo popeljal nazaj domov.

Predviden prihod v Velenje je okoli 16ure.

Za izlet se lahko prijavite v pisarni sindikata, pri sindikalnem zaupniku na svoji izmeni, ali pa sporočite po elektronski pošti sindikata info@sdres.si najkasneje do 28. 9. 2017, zaradi rezervacije avtobusa in naročil toplih obrokov.

Obvezna oprema: primerna obutev, za ogled jame topla oblačila (temperatura jame je od 0 do 4 °C), pohodne palice, majico za preobleči in veliko dobre volje.

Prispevek ob prijavi za člane sindikata in njihove družinske člane je 5,00 EUR (pet evrov), za nečlane sindikata pa 20, 00 EUR (dvajset evrov).

 

SREČNO!