Vabilo na tiskovno konferenco

Vabilo na tiskovno konferenco – Stopnjevanje sindikalnih aktivnosti v Premogovniku Velenje

Stopnjevanje sindikalnih aktivnosti v Premogovniku Velenje in invalidskem podjetju HTZ Velenje, kot odgovor na ravnanje delodajalcev

Zaposleni v skupini Premogovnik Velenje (PV), predvsem knapi, imamo zaradi narave dela zelo visok prag tolerance. Vajeni smo prenašati v črno odeto mati naravo in razmere v jami, ki si jih marsikdo ne zna predstavljati. Nismo pa navajeni tolerirati laži, zavajanj in praznih obljub. Razmere za delo in odnos do zaposlenih so v edinem delujočem premogovniku v Sloveniji, kljub trudu organiziranih delavcev, vedno slabše.

Da bi preprečili slabšanje razmer, smo zaposleni in njihovi predstavniki uspeli preseči medsebojne razlike in se odločili, da o razmerah v dejavnosti premogovništva seznanimo tudi širšo javnost. Če trendov poslabševanja delovnih razmer in ravni socialnega dialoga ne bomo pravočasno omejili, se bodo zopet odražale na dodatnem zviševanju, že tako viskoih bolniških odsotnostih, v odnosih med zaposlenimi, varnosti zaposlenih in humanosti izvajanja delovnega procesa, kakor tudi do okolja, v katerem živimo in poslovnih rezultatov, ki je žal edina skrb lastnikov in vodstva.

Nespoštovanje delavcev s strani uprave lahko razberemo  tudi iz načina in obsega planiranja letne proizvodnje, ki vpliva na delovni koledar, nadalje iz nespoštovanja določb o efektivnem delovnem času, ter drugih razmer s katerimi zaposleni nismo zadovoljni. Vse navedeno močno vpliva predvsem na varnost in zdravje zaposlenih. Izplačilo razlike regresa iz leta 2016 kot nagrade ob koncu leta 2017 in predvideno (ne)izplačilo nagrade za delovno uspešnost, ki naj bi jo izplačali v letu 2018, pa je za zaposlene le kaplja čez rob. Nakazuje vnovično zavajanje  in podcenjevanje zaposlenih.

Delavci na takšno ravnanje poslovodstva ne bomo pristali. Skupaj bomo zaščitili svoje pravice, tudi s stopnjevanjem sindikalnih aktivnosti v Premogovniku Velenje in invalidskem podjetju HTZ Velenje.

O razmerah v skupini PV, ki vpliva na dejavnost premogovništva in posledično na zanesljivost varne in zanesljive oskrbe z elektriko, ter o nadaljnjih korakih delavcev PV, bomo širšo javnost seznanili na tiskovni konferenci, ki bo v sredo 20. decembra, ob 13.30 uri, na Partizanski 78 v Velenju (parkirišče NOP).

Prijazno vabljeni.

SREČNO!