Predstavnik SDRES prejel odpoved pogodbe o zaposlitvi

Spoštovane članice in člani, sodelavke in sodelavci,

prejšnji teden smo vam sporočili, da je poslovodstvo PV proti predstavniku našega sindikata Asmirju Bećareviću sprožilo postopek redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga. Hvala vsem, ki ste mu na kakršenkoli način izkazali svojo podporo. A žal vas moramo obvestiti, da se je postopek zaključil z vročitvijo odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Z drugimi besedami: Asmir je svoj trden boj za delavske pravice plačal z izgubo službe.

Po petkovem zagovoru v postopku redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga, ki se ga poslovodstvo PV sploh ni udeležilo, da bi slišalo argumente zaposlenega, je Asmirju že v ponedeljek odločitev poslovodstva – odpoved pogodbe o zaposlitvi – predal detektiv. Detektiv, ki ga je delodajalec najel že poleti, da je Asmirja med dolgotrajno bolniško odsotnostjo zasledoval ter beležil njegove izhode in gibanje. Na podlagi tega mu je delodajalec očital, da je kršil navodila svoje osebne zdravnice o ravnanju v času bolezni in med bolniško odsotnostjo opravljal aktivnosti, ki jih po njegovem mnenju ne bi smel. Kar seveda ne drži, saj je imel s strani osebne zdravnice odobrene in priporočene neomejene izhode.

Asmir je med bolniško tako v skladu z zdravniškim potrdilom, ki mu je dovoljevalo neomejene izhode, opravljal vsakdanje aktivnosti, kot je npr. obisk trgovine ali banke, v skladu s svojimi zdravstvenimi zmožnostmi pa tudi sindikalne dejavnosti – na pomoč je priskočil članu sindikata pri zagovoru v postopku redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, si prizadeval za pravico do dostojne malice z zbiranjem podpisov in dvakrat podal izjavo za javnost v imenu našega sindikata. Te aktivnosti niso v ničemer ovirale njegovega okrevanja oziroma imele negativnega vpliva na njegovo zdravje, kot je to zmotno interpretiral delodajalec. Kvečjemu je na njegovo zdravstveno stanje negativno vplivalo dejstvo, da mu je poslovodstvo PV s svojimi ravnanji preprečilo opravljanje sindikalnega dela in 4-urnega delovnika, poleg vseh ostalih pritiskov nanj, kot je zasledovanje in ne nazadnje vročitev odpovedi pogodbe o zaposlitvi prek detektiva po skoraj 25 letih dela v podjetju. Odpovedi, po kateri mu ne pripada niti odpravnina niti nadomestilo za brezposelnost.

V SDRES smo prepričani, da je odpoved neutemeljena, krivična in izvedena zgolj kot kazen za vztrajnega, pogumnega sindikalista, ki je (pre)glasno opozarjal na vse krivice in kršitve pravic, ki so se dogajale in se dogajajo. V kolesju sistema predstavlja samo kamenček, ki se je zataknil med zobnike. In glede na vse naše uspešno izpeljane sindikalne akcije v zadnjem času zagotovo ni naključje, da želijo Bećarevića, to »motnjo v sistemu«, iz podjetja odstraniti ravno v času največje inflacije in testnega uvoza premoga. Zato bomo uporabili vsa pravna sredstva, da se popravi nastala krivica in vzpostavi prejšnje stanje. Poslužili se bomo tudi raznih sindikalnih aktivnosti ter odgovorne kazensko preganjali za povzročeno škodo našemu predsedniku, sindikatu, pa tudi podjetju.

V teh dneh smo prejeli podporo s strani številnih sindikatov, mnogi izmed njih so zapisali, da so jim tovrstne situacije še kako poznane in so jih bili tudi sami že deležni. Tovrstne prakse so se dogajale in – kot dokazuje Asmirjev primer – se še dogajajo prepogosto, zato je temu treba narediti konec. Direktorji morajo prevzeti odgovornost in po našem mnenju bi bila nujna sprememba zakonodaje v smeri, da v primeru dokazane nezakonitosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi stroške postopkov in vse nastale škode, povezane s postopki, tako materialne kot nematerialne, nosijo direktorji kot fizične osebe, in ne podjetje.

Naj dodamo še to, da je SDRES – kot verjetno tudi sami veste in občutite – že od same ustanovitve deležen napadov, spotikanj in ustrahovanj članov s strani poslovodstva, vodstvenega kadra in funkcionarjev SPESS-PV. S to odpovedjo pa želijo dodatno prestrašiti vas, člane sindikata, da vas lahko doleti enaka usoda, če se boste še naprej borili za pravice, ki bi vam morale biti sicer že po zakonu zagotovljene. Odgovornim, ki se poslužujejo takšnega ustrahovanja, sporočamo, da jim ne bo uspelo, saj se bomo borili do zadnjega. Za vsako delavko, vsakega delavca in vsako delavsko pravico!

SREČNO!

IO SDRES