Odziv SDRES po začetku pogajanj za tarifni del panožne kolektivne pogodbe

Pogajanja za tarifni del kolektivne pogodbe premogovništva Slovenije

V SDRES vztrajamo pri odpravi plačnih nesorazmerij in upoštevanju rasti življenjskih stroškov

V Sindikatu delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) po prvem pogajalskem srečanju za tarifni del panožne kolektivne pogodbe ugotavljamo, da smo pogajalci na zelo različnih bregovih glede dejanske rasti življenjskih stroškov. V SDRES vztrajamo pri stališču, da so se zaradi podražitev in zamrznitve plač v Premogovniku Velenje naše plače realno znižale za vsaj 15 odstotkov. ž

To nesorazmerje, ki ga je povzročil predvsem škodljiv dogovor, ki ga je podpisal sindikat SPESS-PV s poslovodstvom Premogovnika Velenje, je treba odpraviti. V SDRES bomo pri tem vztrajali tudi v nadaljevanju pogajanj, ki bodo 25. 3. 2022.

Ponovno poudarjamo, da knapi ne moremo pristati in ne bomo pristali na varčevanje na naš račun, da bomo v službi trgali hrbtenice in delali v treh izmenah skoraj vse dni v tednu, da bi Sloveniji zagotovili zanesljivo oskrbo z energijo, popoldan pa gledali v denarnice in varčevali pri osnovnih življenjskih potrebščinah, da si bomo energijo, ki jo proizvajamo, sploh lahko privoščili.

Glede na to, da delamo v panogi, ki so ji – kot vse kaže – šteti dnevi, nikakor ne moremo pristati na prag revščine, preden se nas odkriža. Če drži, da je TEŠ v zaostrenih razmerah stabilen in zanesljiv vir energije, je edino pravično, da smo tudi knapi ustrezno nagrajeni za svoj trud, brez katerega te zanesljivosti in stabilnosti pri dobavi energije ne bi bilo.

Srečno!

IO SDRES,

zanj Asmir Bećarević

 

 PDF (Izjava za javnost 16032022_Pogajanja_Odziv)
 DOCX (Izjava za javnost 16032022_Pogajanja_L)