Novice / Oktober 2019

Oktober 2019

NOVICE

Spoštovane sodelavke, spoštovani sodelavci!


Poslovodstvo PV nam je v ponedeljek 30.9.2019 predstavilo osnutek poslovnega načrta PV in SPV za leto 2020 ter poslovno finančno situacijo v družbi PV skupaj z nekaterimi načrtovanimi ukrepi za izboljšanje te situacije. Glede na to, da so potrebni ukrepi za izboljšanje poslovanja in finančne situacije v družbi, je jasno, da stanje ni rožnato. Vsem, ki z nestrpnostjo pričakujete, kaj smo na sestanku izvedeli, pa lahko žal odgovorimo, da nič pametnega, nič konkretnega in nič realnega. Kot da odhajajoči generalni direktor ni premogel niti energije, da s svojimi strokovnjaki zastavi konkretne in dosegljive poslovne načrte za prihajajoče leto, ki bi morali biti postavljeni že pred meseci, niti želje, da ugrizne v kislo jabolko slabe poslovno finančne situacije, glede česar je še nedolgo nazaj zagotavljal, da je vse v redu in da je družba na dobri poti. Na naša opozorila smo v SDRES skoraj vedno dobili odgovor, naj se ne vtikamo v delo poslovodstva, naj nas ne skrbi in da je denar zagotovljen. Sedaj se je izkazalo, da zagotovila poslovodstva niso imela realne osnove in da je šlo pri prepričevanju zaposlenih le za kupovanje časa. Pri tem so poleg poslovodstva sodelovali in še vedno sodelujejo nekateri predstavniki zaposlenih, tudi z namenom, da se omeji delovanje sindikata SDRES, ki je poslovodstvu zaenkrat še edini na poti, da ne spremenijo knapovščine v miloščino. Pri tem je ironično, da si kljub izkušnjam po 140 letih odkopavanja premoga in trenutni zelo močni strokovni zasedbi v družbi, na razširjenem kolegiju generalnega direktorja PV v prisotnosti predsednika NS PV mag. Stojana Nikolića, ni nihče upal na glas povedati, koliko premoga lahko dejansko in brez nepotrebnih pritiskov na zaposlene sploh izkopljemo v prihodnjih letih. Prav nihče od prisotnega vodstvenega kadra tudi ni upal odgovoriti mag. Nikolić na vprašanje: Kdo od vas verjame, da boste odkopavali premog do leta 2054? Razumljiva je bila zato njegova reakcija, da jim ne more verjeti, če niti sami ne verjamejo v to, kar pišejo.Finančna situacija v družbi PV je zaskrbljujoča, a hkrati ob takšnem vodenju tudi pričakovana.

Po laičnem mnenju predstavnikov SDRES so plani za leto 2020 tudi tokrat najmanj preoptimistični, verjetno pa kar povsem nerealni. Za razliko od SDRES pa predsedniki SPESS-PV ne pristajajo na proizvodnjo premoga pod 37.000 TJ. Poslovodstvo PV skupaj s strokovnimi službami načrtuje, da bodo pripravska moštva v letu 2020 izdelala kar 7,9 km prog,
zaradi česar se nam upravičeno postavlja vprašanje, čigave interese zastopa SPESS-PV, ko zagovarja tako visoko proizvodnjo ob tako podhranjeni kadrovski zasedbi jamskih delovnih mest in tako zahtevnih geomehanskih pogojih v jami. V SDRES verjamemo, da smo knapi sposobni storiti marsikaj, vendar ne ob tako podhranjeni kadrovski zasedbi jamskih delovnih mest, medgeneracijski problematiki in tako zelo zahtevnih geomehanskih pogojih v jami, pa tudi zaradi preteklih nepravilnih odločitev vodstvenega kadra, za katere do danes ni še nihče odgovarjal.
Glede na predstavljene osnutke nerealnih planov za naslednje leto in tudi za nadaljnje srednjeročno in dolgoročno odkopavanje premoga ter glede na predstavljene ukrepe za izboljšanje poslovno finančne situacije v družbi, ki so nepremišljeni in nekonkretizirani ter večinoma usmerjeni v zniževanje stroška dela in s tem pravic delavcev, v SDRES menimo, da tudi tokrat nima smisla zgubljati pretirane energije s povedanim na ponedeljkovem sestanku. Morda je bilo lansiranje na videz nedodelanih planov in predvidenih ukrepov tudi preizkus, kakšne ukrepe lahko glede na odziv delavcev sprejme poslovodstvo in do kje bomo delavci pustili krčenje svojih pravic. Na to v SDRES odgovarjamo, da naj se s poslovodenjem in organizacijo Premogovnika Velenje ukvarja poslovodstvo, SDRES pa se bo ukvarjal z ohranjanjem in zagotavljanjem pravic delavcev v družbi.Premogovnik Velenje žal ne bo mogel preživeti brez nujno potrebnih dodatnih sredstev oziroma pomoči bodisi HSE bodisi države.

Aktualno dogajanje je posledica netransparentnosti, neodgovornosti, pa tudi nepravočasnega ukrepanja večine od nas zaposlenih. Žal se uresničuje vedno več tistega, kar večina sicer ve, a smo le v SDRES na to jasno in glasno opozarjali. Potrebno se je boriti za ohranitev dostojnega položaja delavcev in z vsakim odlašanjem je ta položaj žal le še slabši. Odgovornim na položajih, ki nam »režejo kruh«, očitno ni mar, zato je sedaj pravi čas, da knapi z dodatno včlanitvijo vseh somišljenikov v SDRES pokažete, kdo naj se pogaja za vaše pravice in zastopa vaše interese pred poslovodstvom, za dolgoročno stabilnost in varnost v naši družbi in za socialno varnost knapov v času po prenehanju odkopavanja premoga.

Srečno!