Na MDDSZ ugotovili, da so poklicne pokojnine v rokah kapitala

Obveščamo, da je na današnjem sestanku na sedežu MDDSZ, bila neopravičeno odsotna ministrica dr. Anja Kopač Mrak, zaradi obveznosti v DZ. Po že nekajkratni predstavitvi zadnje spremembe PNPZ, sta jo danes znova brez konkretnih izračunov in argumentov predstavila g. Rangus in državni sekretar g. Pogačar. g. Slednji nas je uvodoma podučil, da ne smemo pozabiti, da PNPZ predlaga KAD ministrica ga samo odobri, kakršno koli spremembo PNPZ pa lahko ministrica samo pozove KAD.

Med razpravo je g. Pogačar predlagal, da se znova sestanemo čez 14 dni, ko bi nam predstavili tudi izračune pooblaščenega aktuarja KAD. Prisotni, s strani sindikatov, smo na takšno sprenevedanje glede resnosti položaja in njegovega vzroka, skozi krajšo razpravo ustrezno odgovorili in g, Pogačarja spomnili na zahteve, ki smo jih podali na dan protesta, ter na potekli čas za socialni dialog in njegove posledice.

Skozi razpravo, ter besede g. Pogačarja »da ministrica samo odobri PNPZ«,  je bilo ugotovljeno, da zaradi omejenih pristojnosti MDDSZ niti ni ravno pravi naslov za iskanje rešitve na področju poklicnega upokojevanja oz. poklicnega (naložbenega) zavarovanja.
g. Pogačar je zagotovil, da bo ministrica oz. MDDSZ nemudoma pozvalo KAD za dve stvari;– KAD naj prouči možnost znižanja upravljavske provizije, saj so na MDDSZ le ugotovili, da je le-ta za 100 % višja, kot v primerljivih skladih (sklad javnih uslužbencev), kljub temu, da smo sindikati večkrat na to opozarjali.
– KAD pripravi in na naslednjem sestanku predstavi stimulacijo izračuna prispevna stopnje

g. Pogačar v razpravi pove, da bo MDDSZ pozvalo KAD, da zniža upravljavsko provizijo, za umik prvega odstavka 74. člena PNPZ bo, po besedah g. Pogačarja, potreben dialog z delodajalci.


Po razpravi smo dogovorili, da se znova snidemo v ponedeljek 20. 02. 2017 ob 13. uri na MDDSZ.

Na čemu so sedaj sindikati? Vsekakor je več kot očitno, da si želijo na MDDSZ le kupovati čas. Za isto mizo pogrešajo tudi “delodajalce”. Morda znižajo višino upravljavske provizije, morda pa ne. Milo rečeno, osebno nisem optimističen glede izpolnitve naših zahtev po današnjem sestanku.

Vsekakor pa je potrebno omenitiNa MDDSZ ugotovili, da so poklicne pokojnine v rokah kapitala., da na MDDSZ kažejo pripravljenost, da bi popustili, če ne bi bilo pritiska s strani delodajalcev oziroma Gospodarske zbornice. Kako pa lahko delavci odgovorimo na pritiske delodajalcev, pa že vemo iz zgodovine in lastnih izkušenj. A naj bo to skrajni ukrep, če ne bo posluha niti na seji Odbora MDDSZ v državnem zboru.

O nadaljnih aktivnostih in dogajanjih bomo še naprej sproti obveščali.

Srečno!